28 de magistrati din tara s-au inscris la concursul pentru ocuparea functiei de membru al Cosiliului Superior al Magistraturii. Unii dintre acestia au luat decizii dubioase in mai multe dosare de rezonanta, in timp ce altii au prejudiciat bugetul statului cu zeci de mii de euro, dupa ce au luat decizii in urma carora, tara noastra a fost condamnata la CEDO. Acum, acestia urmeaza sa treaca prin procedura de evaluare a integritatii, ulterior, iar finalistii vor fi selectati de Adunarea Generala a Judecatorilor.

Publicat:26.07.2022, 21:12

Unul dintre magistratii care s-a inscris in cursa pentru membru al Consiliului Superior al Magistraturii este Stanislav Sorbalo, angajat la judecatoria din Balti. Acum 11 acesta acesta a fost demis de acolo pentru pronuntarea cu buna stiinta a unei incheieri contrara legii. La cererea procurorului general de atunci, CSM a dispus pornirea urmarii penale pe numele acestuia, iar procesul de judecata a durat pana in 2020. Dupa 11 ani, CSJ l-a restabilit in functie, iar CSM a dispus ca acestuia sa-i fie achitati 1,7 milioane de lei din bugetul de stat in caliate de prejudiciu. 

Un alt candidat este magistratul Iurie Bejenaru care din 2008, activeaza la Curtea Superma de Justitie. Potrivit Ziarului de Garda, judecatorul a pierdut 11 dosare la CtEDO. Bejenaru a facut parte din completul de judecatori care a pus punct in dosarul Gemeni, iar in urma acestei decizii, statul a fost obligat sa achite reclamantilor despagubiri de 2,12 milioane de euro din bugetul de stat.

Pentru fotoliul de membru CSM lupta si magistrata Angela Bostan, devenita cunoscuta dupa ce ar fi fost filata la comanda lui Veaceslav Platon. Anul trecut, 5 persoane au fost retinute in acest caz, iar dosarul a fost transmis ulterior in instanta de judecata. 

La concurs s-a inscris si magistratul Alexei Panis, care a anulat decretul prin care Maia Sandu a revocat decizia lui Igor Dodon privind numirea lui Vladislav Clima in functia de presedinte a Curtii de Apel Chisinau. Ulterior, SIS a stabilit ca Panis s-ar afla in conflict de interese cu Clima asa cum rudele celor doi ar fi avut in trecut afaceri comune si a sesizat CNA si Procuratura Generala.

Si judecatorul de la CSJ, Anatolie Turcan vrea sa ocupe un fotoliu de membru la CSM. In 2018, magistratul a facut parte din completul de judecata care a mentinut decizia Curtii de Apel prin care Veaceslav Palton a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru escrocherie si spalare de bani in dosarul fraudei bancare. Ulterior insa, Alexandr Stoianoglo a cerut revizuirea dosarului, iar Platon a fost achitat. Turcan a facut parte si din completul care a dispus stramutarea judecarii dosarului in privinta lui Ilan Sor, de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chisinau.

Cei 28 de candidati la functia de membru al CSM vor fi evaluati, intr-o prima etapa de Comisia independenta de evaluare a integritatii candidatilor la functia de membru in organele de autoadministrare ale judecatorilor si procurorilor. Ulterior, Adunarea Generala a Judecatorilor va selecta prin vot sase dintre acestia. Anul trecut, Parlamentul a aprobat in lectura finala proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la CSM. Astfel Adunarea Generala a judecatorilor va alege sase judecatori membri ai CSM, patru din cadrul judecatoriilor si cate unul din cadrul curtilor de apel si al Curtii Supreme de Justitie. Totodata, 3 membri vor fi numiti de parlament, la propunerea comisiei juridice numiri si imunitati.